Engineering

Reducerea concentrației de mercur din gazele arse
Ne ocupăm de studii și de consultanță în domeniul tehnologiei pentru reducerea și îndepărtarea concentrației de mercur din gazele arse, produse prin arderea cărbunelui brun în centrale electrice și în centrale termice. Efectuăm studii pentru surse locale mici și pentru blocuri industriale mari, pentru intervalul de debit al gazelor arse de 10.000 – 3.000 000 m3/h.
Studiul este realizat de către departamentul nostru de engineering, vezi contactul.

Dozarea cărbunelui activ în gazele arse
În practică, cea mai răspândită metodă de reducere a conținutului de mercur este dozarea cărbunelui activ sub formă de pulbere în gazele arse. Datorită suprafeței sale specifice mari, cărbunele activ are capacitatea de a lega mercurul la suprafața sa, în baza principiului de absorbție. Dozarea cărbunelui în cadrul sistemului este un proces complicat, datorită faptului că este importantă pulverizarea foarte atentă a cărbunelui activ în fluxul gazelor arse. Cel mai frecvent, cărbunele activ este injectat în cadrul sistemului în locul aflat înaintea intrării gazelor arse în încălzitorul de aer, adică un interval de temperatură a gazelor arse de 140 – 180 °C. Cărbunele activ este apoi transportat de fluxul de gaze arse în filtrul din material textil instalat în continuare, loc în care se produce separarea mercurului legat la suprafața cărbunelui activ pe materialul textil al filtrului. Cărbunele separat este condus apoi, împreună cu cenușa separată din buncărele de golire ale filtrului din material textil, în sistemul de depozitare, cu ajutorul sistemului de transport pneumatic instalat – sau face parte din materialul separat, retrimis înapoi la intrarea în filtrul din material textil, în scopul unei folosiri repetate.
Cu ajutorul sistemului cu dozare a cărbunelui activ, în combinație cu filtrul din material textil instalat, se poate separa un procent de 99 % de mercur din gazele arse. La suprafața cărbunelui activ, în afara formei oxidice a mercurului, poate fi captată, într-o anumită măsură, și forma elementară a acestuia. Pentru creșterea eficienței procesului de captare a formei elementare de mercur, în aditivul cărbunelui activ se pot doza compuși pe bază de halogeni (de ex. bromuri), în scopul oxidării în forma divalentă a mercurului, descrise mai sus. Cantitatea de cărbune activ dozată în cadrul procesului trebuie optimizată, în funcție de parametrii de exploatare reali ai cazanului și de întregul sistem. În cazul arderii cărbunelui brun cu conținut ridicat de cenușă, se poate lua în considerare o concentrație ridicată de praf de cenușă în gazele arse. Cenușa rezultată prin arderea cărbunelui are proprietăți asemănătoare cu cărbunele activ injectat, adică o suprafață specifică mare. Aflat într-o cantitate suficientă în gazele arse, cenușa are capacitatea de a lega mercur la suprafața sa. Prin acest procedeu este posibilă economisirea consumului de cărbune activ costisitor.

Modificări ale absorbanților de desulfurare
Această metodă este bazată pe o transformare și o modificare corespunzătoare a separatoarelor de picături pentru absorbanții din tehnologiile de desulfurare umedă existente, instalate în cadrul centralelor electrice pe cărbune.