Engineering

Transportul pneumatic al materialelor vărsate

Transportul pneumatic al materialelor vărsate

Oferim efectuarea unor studii, proiectare și consultanță în domeniul tehnologiei privind transportul pneumatic al materialelor vărsate. Ne ocupăm nu numai de proiectarea unor noi sisteme de transport pneumatic, ci și de evaluarea și de modernizarea sistemelor de transport pneumatic existente. În prezent, majoritatea centralelor electrice și termice, a turnătoriilor și a fabricilor de ciment pe cărbune sunt echipate cu filtre electrostatice, în scopul separării cenușii și a diferitelor componente cu praf din gazele arse. Aceste echipamente nu mai sunt suficient de performante, având în vedere limitele exigente privind separarea acestor particule de praf din fluxul de gaze arse, motiv pentru care majoritatea acestor echipamente sunt transformate în filtre din material textil mai eficiente. Transformarea separatorului electrostatic în filtru din material textil presupune și evaluarea, eventual modificarea sistemelor pneumatice de transport al materialului existente, amplasate sub buncărele de revărsare ale acestor surse.

Studiul este realizat de către departamentul nostru de engineering, vezi contactul.

Transportul pneumatic este un sistem de transport închis, destinat transportului substanțelor vărsate la distanțe de până la sute de metri, cu o capacitate de transport de la câteva kilograme până la zeci de tone pe oră. Transportul pneumatic poate fi folosit aproape în toate ramurile industriale. Cu toate că folosirea acestuia este intensă, instalațiile individuale nu pot fi unificate și întotdeauna este necesar să se caute, împreună cu clientul, tipul optim al sistemului de transport pneumatic, în funcție de condițiile date. În cadrul transportului pneumatic se poate folosi ca mediu aerul sau gazele inerte (CO2, N2) sau aerul cu conținut redus de O2. Clasificarea sistemelor de transport pneumatic poate fi efectuată din câteva puncte de vedere. Cel mai adesea se clasifică în funcție de presiunea mediului de transport, astfel:
  • Cu subpresiune
  • Cu subpresiune
  • Combinate (combinații ale celor două categorii anterioare)
În funcție de diferența dintre presiunea în conducte și presiunea atmosferică, sistemul de transport pneumatic cu subpresiune și cel cu suprapresiune se pot diferenția în sisteme de transport pneumatic:
  • Cu presiune mică (diferența de presiune mai mică de 10 kPa) - sursa de aer comprimat sunt ventilatoarele, cu presiune de până la 10 kPa și echipamentele de amestecare sun,t de regulă, ejectoarele. Transportul este caracteristic, datorită unui raport mare de aer față de material și a vitezei mari.
  • Cu presiune medie (diferența de presiune între 10 kPa până la 50 kPa) - sursa de aer comprimat sunt pompele de aer în intervalul 10 până la 50 kPa. Dispozitivele de amestecare sunt alimentatoare rotative sau ejectoare speciale. Acest tip de sistem de transport este recomandat pentru materiale mai puțin abrazive, cu cerință de funcționare continuă.
  • Cu suprapresiune (diferența de presiune între 50 kPa până la 800 kPa) - sunt exploatate pentru un interval de presiune de la 50 până la 800 kPa, cu folosirea compresoarelor. Pentru transport sunt folosite alimentatoare cu cameră speciale tipizate, cu volum de la câțiva litri până la 8000 litri. Având în vedere raportul scăzut al aerului față de material, acesta din urmă este transportat cu viteză mică. Astfel, această metodă de transport este economică în ceea ce privește materialul transportat și conductele de transport.
Folosirea sistemelor de transport individuale depinde de cerințele privind parametrii de performanță, distanța, granulația materialului transportat și de alte proprietăți și configurări ale traseelor de transport. Transportul cu subpresiune conține în special:
  • Ejectoare
  • Dispozitive de amestecare
  • Jgheaburi de aerisire
Středotlakou dopravu představuje doprava:
  • Dispozitive de amestecare
  • Jgheaburi de aerisire
Transportul cu presiune mare conține în special:
  • Alimentatoare cu cameră
  • Alimentatoare cu șurub